Amenajarea grădinii: sfaturi practice şi idei inspirate
Pentru toți cei care locuim la casă, amenajarea grădinii este la fel de importantă ca amenajarea interiorului. Cu cât curtea și grădina vor fi mai atrăgătoare, cu atât vom reuşi mai ușor să ne deconectăm de tumultul cotidian şi să ne regăsim liniştea în mijlocul naturii, înconjurați de roua dimineții și de bobocii parfumați, gata de înflorit.
Pentru că primăvara se apropie cu pași mărunți și repezi, în articolul de astăzi veţi găsi o mulțime de informaţii utile pentru începerea amenajării exterioare, în mod practic şi creativ.
În primul rând, înainte de a da startul lucrărilor efective, primul pas este armonizarea designului grădinii cu stilul și arhitectura casei. Este imperios necesar să urmărim un singur registru stilistic și să realizăm o continuare a poveștii din interiorul locuinței către exteriorul acesteia. În ajutorul vostru, internetul abundă de informații și imagini care să vă ofere suficiente idei despre direcția de design pe care să o abordați. De asemenea, arhitecții peisagiști sunt specialiștii care vă pot face viața mai ușoară pe parcursul realizării acestui proiect amplu.
Să nu uităm că în sezonul cald, grădina se transformă într-o adevărată cameră de zi, cu loc de luat masa, spații de joacă pentru cei mici sau de relaxare pentru adulți. Din acest motiv, amenajarea colțului nostru de natură trebuie să înceapă din timp, pentru a ne putea savura cafeaua sau să ne lecturăm cartea preferată în grădină, încă de la începutul verii.
Luna martie dă startul lucrărilor exterioare, zilele însorite, temperaturile în creștere și începerea perioadei de vegetație fiind un moment prielnic pentru plantări reușite. Atingând acest subiect, referitor la materialul dendrologic pe care vă doriți să-l aduceți în interiorul curții voastre, vă amintim că fiecare plantă are anumite nevoi pentru o dezvoltare corectă și sănătoasă, care vă va asigura aspectul final dorit pentru grădina voastră. Astfel, ne referim la următoarele aspecte pe care să le luați în calcul înainte de achiziționarea răsadurilor și puieților:
- alegerea materialului dendrologic potrivit în funcție de climă, expunerea la curenți de aer, vânt, viscol etc.;
observarea nivelului de umbrire, respectiv de însorire a terenului, pe parcursul unei zile, dar și în funcție de fiecare sezon; - determinarea caracteristicilor solului, a pantei acestuia, predispoziția pentru alunecări, surpări etc.;
respectarea distanțelor optime de plantare pentru fiecare tip de plantă în parte, luând în calcul dimensiunile acesteia la maturitate; - asigurarea nivelului de umiditate necesar, prin montarea de sisteme de irigații adecvate vegetației din fiecare zonă a grădinii;
- stabilirea zonelor de activități (grătar, și loc de luat masa, loc de joacă pentru copii, parcare, padoc pentru animale etc.) și delimitarea acestora de straturile și bordurile ornamentale, de suprafața de gazon sau zonele cu legume, pomi fructiferi și alte plantări ce pot fi afectate de traficul intens, jocurile în aer liber etc.
Nu putem forța natura să se adapteze dorințelor noastre, ci invers, trebuie să ne ajustăm noi preferințele în funcție de ceea ce avem în curtea noastră. Plantele, la fel ca oamenii, au o serie de particularități care le fac speciale și unice. Pentru a vă bucura de toate beneficiile pe care natura ni le oferă în mod gratuit, trebuie să luați în considerare măcar aspectele enumerate mai sus, atunci când porniți în amenajarea grădinii voastre.
În funcţie de tipul de grădină pe care vi-l doriți pentru casa voastră, va trebui să ţineți cont că, de multe ori, spaţiul de care dispuneți nu vă va permite să puneți în practică orice proiect de exterior. De aceea, trebuie să vă adaptați restricțiilor impuse de realitatea din curtea voastră și să alegeți cea mai bună opțiune pentru amenajarea unei grădini practice, ușor de întreținut și care să vă ofere un spectacol de culoare în fiecare anotimp.
1. Clima. Deşi vreți un anumit tip de grădină, ales din multitudinea de opțiuni oferite de site-urile sau revistele de profil, s-ar putea să nu fie potrivit zonei în care locuiți şi de aceea vă va da mai multe bătăi de cap, necesitând un timp mai mare de îngrijire, eforturi suplimentare și cheltuieli sporite. Înainte de a începe proiectul, acordați o atenţie deosebită climei, temperaturilor din fiecare anotimp, intensității vântului, durata și intensitatea ploilor și ninsorilor sezoniere, pentru a vedea ce fel de plante se recomandă să folosiți în amenajare.
2. Umbrirea/Însorirea. Un element nelipsit din amenajarea exterioară a casei, demn de a fi luat în seamă atunci când vă doriți ca viziunea voastră inițială asupra grădinii să dea roade. Majoritatea plantelor pentru care optați au nevoie de lumină din belșug pentru a crește sănătoase și strălucitoare, dând viață întregului peisaj. Nu toate, însă, rezistă direct în soare puternic, pe tot parcursul zilei, unele preferând zonele de penumbră sau lumina blândă a dimineții. De asemenea, jocul de lumini și umbre creat cu ajutorul arborilor și arbuștilor, vă ajută să oferiți contur întregii amenajări exterioare.
3. Solul. Amenajarea grădinii trebuie să înceapă cu pregătirea corespunzătoare a solului, după o prealabilă analiză a acestuia. Lucrările de pregătire constau în terasarea solului, în funcție de planul de amenajare, și nivelarea acestuia, pentru evitarea acumulărilor de apă în anumite zone ale grădinii, ierbicidarea pământului pentru a elimina toate tipurile de buruieni și plante sălbatice nedorite, urmată de fertilizare și diverse tratamente, pentru a asigura răsadurilor și puieților nutrienții necesari înrădăcinării rapide și dezvoltării sănătoase. Abia după aceşti paşi puteți trece la amenajarea propriu-zisă a grădinii.
4. Irigarea. În general, din cauza climei din ţara noastră caracterizată prin perioade primăvăratice foarte ploioase, urmate de veri caniculare şi perioade lungi de secetă, uneori prelungite chiar și în sezonul rece, utilizare irigaţiilor este absolut necesară pentru o grădină verde și bogată. Sistemul de irigații poate fi programat la orele cele mai potrivite, recomandat dimineața devreme, când plantele s-au răcorit peste noapte și se vor înviora înainte de apariția soarelui arzător, senzorul de ploaie având grijă să oprească irigarea atunci când plouă, pentru a evita supraîncărcarea cu apă a solului. În funcție de tipul de plante existent în fiecare zonă vegetală se recomandă folosirea unor metode diferite de irigare, pentru a asigura necesarul de apă (aspersoare pentru gazon, furtun picurător pentru straturile de flori sau legume etc.).
5. Panta. În cazul grădinilor în pantă este recomandată terasarea terenului, pentru a evita eventuale alunecări de teren sau surpări de versant. Prin acest procedeu veți putea obţine o spectaculoasă grădină amenajată pe nivele, putând da fiecărui platou destinații diferite, după preferințe (terasă de relaxare, peluză cu gazon, straturi decorative pentru flori, livada de pomi fructiferi sau grădina cu legume).
6.Dimensiunile şi forma terenului. Înainte de începerea lucrărilor de amenajare, grădina trebuie privită ca un întreg, ţinând cont atât de dimensiunea și forma acesteia, cât şi de amplasarea casei sau a altor construcții deja existente. Indiferent dacă este vorba de un teren generos sau de mici dimensiuni, îngust sau cu deschidere amplă, cu formă rectangulară sau neregulată, există pentru fiecare situație soluții care să permită transformarea acestuia într-o grădină de efect, practică și relaxantă.
Fiecare dintre noi este unic și are preferințe proprii, implicit și spațiul în care trăim va arăta diferit de la persoană la persoană, fiind individualizat după criterii dincolo de tendințele care există la un moment dat în designul exterior. Tocmai de aceea, vom aminti câteva tipuri de amenajări de grădini, care să vă fie sursă de inspirație pentru curtea voastră, ținând cont, bineînțeles, de toate atenționările și recomandările de mai sus.
1. Grădina minimalistă/japoneză. Acest tip de grădină este o adevărată oază de linişte şi relaxare, amenajată departe de zgomotul şi poluarea oraşului. Plante precum arţari pitici, cireşi japonezi, ierburi decorative, bine puse în valoare, în combinație cu piatră de diferite mărimi, forme sau culori, într-o ordine desăvârșită, sunt elementele distinctive ale acestui tip de amenajare exterioară. Uneori, când spațiul permite, se poate include și o suprafață de apă, cu sau fără cascadă, armonizată vizual cu întregul ansamblului.
2. Grădina romantică/englezească. Dominate de culoarea verde, în grădinile englezeşti predomină mulţi arbuşti şi garduri vii, poduri din lemn, bănci sau statui ce amintesc de perioada romantică a romanelor de dragoste, flori de câmp, soiuri de ierburi sălbatice, trandafiri și tufe cu inflorescențe bogate.
3. Grădina rustică. Dintr-o grădină rustică nu trebuie să lipsească materiale precum lemnul şi piatra. Plantele care se potrivesc cel mai bine acestui tip de grădină sunt cele care nu necesită îngrijiri speciale, în special soiuri perene, precum lalele, zambile, bujori, trandafiri tradiționali, crizanteme, dalii, crini și orice flori care cresc în mod natural pe lângă casele de la țară, alese astfel încât să completeze un peisaj viu şi colorat.
4. Grădina montană. Piatră și stâncă, lemn și scoarță de copac, flori pitice din flora montană, rezistente la secetă, vânt și crivăț, poate și un pârâu cu recirculare, toate aceste elemente dau personalitate grădinii montane, amintindu-ne în fiecare zi de vacanţele la înălțime.
5. Grădina acvatică. Realizarea unui luciu de apă, populat sau nu cu pești şi plante acvatice, în stil minimalist sau rustic, cu sau fără cascade și căderi de apă, aduce mereu o notă personală grădinii care îl găzduiește. Dincolo de puternicul impact estetic, grădina acvatică este recunoscută ca fiind un mediu extrem de relaxant și odihnitor, o adevărată oază de liniște în agitația urbană.
6. Grădina verticală. După cum spune şi numele, acest tip de grădină este ridicată în majoritatea cazurilor pe pereţi sau garduri, pentru a da frumuseţe şi unicitate spaţiilor exterioare, cosmetizând astfel și acele zone inestetice din curtea voastră.
7. Grădina clasică/franceză. Ordinea şi simetria sunt trăsăturile de bază, care caracterizează acest tip de grădină. Concepută ca o adevărată operă de artă, în care florile, arbuștii, aleile și toate celelalte elemente din decor (fântâni arteziene, statui, felinare etc.) întregesc tabloul, grădina franceză este una dintre cele mai spectaculoase amenajări exterioare, potrivită unei proprietăți generoase și elegante.
Articolul a fost preluat de pe site-ul Acolada Design!
0 comments