Arhitectura de la interior la exterior
Pentru mulți dintre noi vine o vreme când ne visăm într-o casă pe pământ, cu o superbă curte plină de flori și o peluză impecabilă, pe care aleargă copiii, jucându-se cu pisica sau câinele preferat. Dar câți dintre noi știm cum să ajungem în acel moment al visului nostru cu adevărat fericiti, mulțumiți de casa în care am investit resurse financiare, timp și energie pentru mult timp? Care sunt etapele pe care le avem de urmat, care este ordinea lor ideală, de unde știm cum să luăm corect deciziile care ne vor schimba viața, în bine sau în rău?
Modelul ideal de abordare a unui astfel de proiect, pe care noi îl recomandăm și care ne definește maniera de lucru, este întotdeauna cel de a privi spațiul de la interior spre exterior.
Chiar dacă, inițial, ne grăbim pentru că avem nevoie de partea exterioară a proiectului, de “carcasa” pe care, ulterior, vom vedea cum o vom decora, abia după ce va fi gata construcția în ansamblul ei vom realiza că dispunerea încăperilor nu este cea mai funcțională, că avem probleme la mobilare, că poate ne-am fi dorit ceva la care, în graba inițială, am omis să ne gândim, etc.
De ce direcția cea mai logică, mai funcțională, mai rapidă și cu cele mai puține pierderi de resurse este doar de la interior la exterior? Simplu! Cu toții petrecem mult timp în interiorul casei noastre, astfel încât este vital ca locuitul în acest spațiu să fie confortabil și plăcut pentru toți membrii familiei. Este subînțeles că ne dorim atât noi, ca designeri și arhitecți, cât și clienții ca beneficiari, să realizăm un proiect de casă armonios, care să încânte sufletul atunci când este privit din exterior. Însă, doar frumusețea arhitecturii fără un funcțional pe măsură nu știm cât va putea să suplinească din disconfortul continuu pe care l-am trăi ca și utilizatori zilnici ai ei.
Fără a minimiza impactul unui aspect plăcut al locuințelor noastre la exterior, devine prioritar să identificăm care sunt spațiile necesare pentru desfășurarea activităților casnice în deplin confort, astfel încât pentru întreaga familie să fie o bucurie fiecare zi petrecută acasă.
Nu de puține ori ne întâlnim cu proiecte care nu ne mai permit să satisfacem, prin amenajarea interioară a spațiului existent, toate nevoile și dorințele familiei. Noi, oamenii, suntem unici și, implicit, unicitatea noastră se va proiecta și asupra spațiului în care locuim, printr-o organizare interioară cât mai personalizată activităților zilnice, felului nostru de a fi sau cerințelor pe care le avem, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.
Spre exemplu, un cuplu tânăr căruia îi place să organizeze petreceri cu familia sau prietenii va avea nevoie de un spațiu generos pentru a putea extinde o masă de doisprezece locuri. Însă, o familie activă, pasionată de sporturile de iarnă, poate nu va avea nevoie de un dining încăpător, dar se va găsi în situația de a nu avea suficient spațiu de depozitare pentru echipamentele de ski pentru toți cei patru membri ai familiei. Într-o altă ipoteză, o persoană căreia îi place să gătească va avea o multitudine de electrocasnice și ustensile de gastronomie de diferite dimensiuni care necesită suficient spațiu atât pe blatul de lucru în timpul utilizării, cât și locuri de depozitare ulterioară. La fel de bine, venirea pe lume a celui de-al doilea copil aduce cu sine nevoi noi de spațiu suplimentar de depozitare eficientă a căruciorului, premergătorului și altor astfel de “echipamente”, alături de toate lucrurile deja existente în casă.
Exemplele sunt multiple… Întrebarea care se naște, însă, și pe care ar trebui să ne-o adresăm cu toții, beneficiari, arhitecți și designeri, este următoarea:
“Mobilăm cutii frumoase, prefabricate după criterii exterioare cu compromisuri interioare, sau gândim particularitățile interioare ale fiecărei familii și le dăm cea mai estetică formă exterioară acestor nevoi personalizate?”
Vă lăsăm pe fiecare dintre voi să vă gândiți ce veți alege când va veni momentul de a vă trăi visul cu ochii!
Articolul a fost preluat de pe site-ul Acolada Design!
0 comments