29
Jul

Cine este arhitectul din fața ta?

“Purtați-vă frumos cu angajații noștri, sunt mai greu de găsit decât clienții!”

Plecând de la acest mesaj, care a tot circulat pe rețelele de socializare, ne-am gândit că ar fi de bun augur ca voi, clienții, să faceți cunoștință cu noi, arhitecții la care apelați, ca și specialiști, când vreți să vă construim casa visurilor voastre.

“Cine este arhitectul cu care stai de vorbă?” V-ați pus vreodată această întrebare?

Majoritatea sunt tineri frumoși, poate ușor boemi și aparent cu capul în nori, pentru unii dintre voi cam necopți și fără experiența vieții prin care voi deja ați trecut, oricum persoane la care, de prea multe ori, vă uitați cu oarecare superioritate datorată diferenței de vârstă. Și e de înțeles să-i priviți așa. Voi, dacă ați ajuns să apelați la un arhitect, înseamnă că sunteți la vârsta maturității și la pasul construirii unei case. Deci, în cele mai multe cazuri, mai în etate decât cei la care apelați pentru expertiza lor.

Indiferent cât de tânăr pare omul din fața voastră, să nu uitați că el are măcar 6 ani de specializare în arhitectură, pe băncile facultății, cu proiecte și examene grele, cu multe nopți nedormite și planșe refăcute. Am spus “măcar”, pentru că majoritatea absolvenților intră ca ucenici pe lângă arhitecți mai vechi, de renume, pentru a se perfecționa în continuare și a învăța din experiența acestora.

Cum meseria adevărată nu se învață doar din manuale, ci se fură, clipă de clipă, de la cei cu care interacționăm, mulți dintre arhitecții din prezent au început încă din anii IV – V să-și caute internship-uri, sau mai bine spus, muncă benevolă, neplătită, doar pentru a prinde un pic din ce înseamnă această meserie, cu adevărat.

Astfel, chiar și la 26 de ani, când un tânăr arhitect a ieșit de pe băncile facultății, probabil a lucrat deja pentru mult timp, mai bine de 8 ore pe zi, uneori chiar și până după miezul nopții, cu salariu minim sau doar ca training de învățare, în acest domeniu necunoscut majorității clienților. Cu alte cuvinte, oricât de neexperimentat și la început de viață pare cel la care apelați pentru un proiect de arhitectură sau amenajare interioară, nu uitați că, în această meserie, el este ghidul alături de care veți păși până la finalizarea lucrărilor. Pentru că el știe mult mai multă decât voi despre lumea construcțiilor și a amenajărilor interioare. Aici, el este cel cu experiență, în fața căruia anii de viață pe care voi i-ați trăit în plus, față de el, se înclină în fața miilor de ore lucrate în proiectare de arhitectură sau a experienței de șantier pe care le are el, în plus, față de voi.

Și, de fiecare dată când vă uitați la tânărul din fața voastră împreună cu care vă veți transforma visul în realitate, mai amintiți-vă ceva!

Nu există arhitect care să fi trecut prin toți acești ani grei de facultate, stagiatură și start în carieră fără să iubească oamenii. Fără să-i pese de fericirea celor care vor trăi în casele proiectate de el. Și, pentru care, arhitectura să nu fie pasiunea vieții lui.

Articolul a fost preluat de pe site-ul Acolada Design!