28
Jul

Cum ia naștere un parc în curtea ta?

 

Curtea este o prelungire de suflet a locuinței noastre, destinată relaxării și odihnei, a momentelor petrecute alături de cei dragi. Spațiu de joacă pentru copii, piscină și peluză cu șezlonguri, terasă generoasă cu loc de luat masa și bucătărie de vară, dotată cu zonă de grătar, deja ne-am obișnuit ca aceste facilități să facă parte, din ce în ce mai des, din curtea noastră. V-ați gândit, vreodată, însă, cum ar fi să vă plimbați prin parc, chiar la voi acasă? Alei șerpuite printre copaci, bănci așezate la umbră, susurul cristalin al unei fântâni de grădină, flori și plante decorative, care ne bucură sufletul pe tot parcursul anului, ciripit de păsări și, de ce nu, joc zglobiu de veverițe. Toate acestea pot fi, în fiecare zi, parte din casa ta.

Cum timpul a ajuns să fie o problemă pentru majoritatea dintre noi și, de cele mai multe ori, nu mai reușim să ieșim la plimbări romantice și relaxante, amenajarea unui mic parc poate fi o idee foarte bună, atât pentru cei mari, cât și pentru copii, în măsura în care suprafața terenului o permite. Departe de zgomotul orașului și de aglomerație, vă puteți realiza propria oază de liniște și de verdeață, cu care să vă întâmpinați oaspeții și de care să vă bucurați în fiecare anotimp. Posibilitatea locuitului la casă prezintă multiple avantaje, în măsura în care profităm la maxim de potențialul terenului.

Amenajarea unui mini-parc în propria curte nu este o idee foarte greu de pus în practică. Puteți să vă imaginați cum ați vrea să arate locul vostru de relaxare de acasă, să vă inspirați din parcurile prin care vă plăcea să vă plimbați și, apoi, să adaptați aceste imagini la specificul terenului pe care îl aveți. Cu siguranță, vă doriți să fie un spațiu cu multă verdeață, flori și umbră, ferit de privirile vecinilor sau ale trecătorilor. În funcție de copacii existenți deja în curte și de mărimea acestora, poziționarea parcului trebuie făcută astfel încât să-i integrați și pe ei în amenajare, plantând suplimentar soiurile dorite de foioase și conifere, pentru o combinație cromatică mai dinamică, pe tot parcursul anului.

Pentru intimitate, se recomandă delimitarea vizuală a parcului prin împrejmuirea cu arbori și arbuști veșnic verzi, care se vor integra perfect decorativ, în ambientul general. Dacă spațiul alocat parcului nu este foarte mare, puteți opta și pentru plante cățărătoare, care vor îmbrăca gardurile deja existente, precum și fiecare colț mai puțin decorativ din grădină, bucurându-ne cu explozia de flori de primăvară și cu bogăția cromatică din toamnă.

Pentru un plus de relaxare, amintiți-vă că, în majoritatea parcurilor din oraș, există surse de apă, fântâni arteziene de dimensiuni mari sau mici, iluminate sau nu, dar care, invariabil, aduc o notă de prospețime răcoroasă zilelor toride de vară, motiv de bucurie pentru copii și păsări. Fără prea mare dificultate, puteți și voi adăuga în amenajarea parcului o sursă de apă, cu rol decorativ. Existente pe piață sub forme și dimensiuni diverse, în stil rustic, clasic sau asiatic, fântânile decorative sunt relativ ușor de asamblat, fiind comercializate sub forma de kituri prefabricate, cu instrucțiuni pentru toate piesele componente și etapele de lucru.

Iluminarea parcului este o etapă foarte importantă, nu doar funcțional, cât mai ales ambiental, dacă vreți să vă petreceți nopțile de vară într-un decor romantic și relaxant. Lumini suspendate de crengile arborilor bătrâni, felinare cu design retro, stâlpi de iluminat cu diferite înălțimi sau reflectoare de grădină sunt doar câteva dintre recomandările noastre, cu amplasare atât în apropierea băncilor, a fântânii decorative sau a altor locuri de relaxare, cât și de-a lungul aleilor de circulație. Garantat, cu toții veți fi încântați de atmosfera creată.

Un alt aspect deosebit de important, în orice amenajare exterioară, este alegerea plantelor utilizate, astfel încât să se realizeze o trecere armonioasă de la un sezon la altul, cu plante veșnic verzi, combinate cu foioase cu cromatică variată de-a lungul anului, cu înfloriri în cascadă, de la primele flori de primăvară timpurie, până la ultimele crizanteme dinainte de îngheț. Este recomandat să se opteze pentru plante perene, care nu trebuie reînnoite anual, soiuri rezistente la condițiile climaterice de la noi, care să nu necesite îngrijiri speciale pe timp de iarnă sau care să fie foarte sensibile la temperaturile ridicate din timpul verii. De asemenea, plantele trebuie alese ținând cont de dimensiunea lor la maturitate, înălțime și diametru, precum și de cromatica inflorescențelor, pentru a nu avea surprize neplăcute după o perioadă de timp de la finalizarea amenajării.

 

Articolul a fost preluat de pe site-ul Acolada Design!