Cum să am o grădină ușor de întreținut?
O grădină minunată și îngrijită din primăvară și până în toamnă reprezintă visul oricărui grădinar. Cu toate acestea, nimeni nu-și dorește să petreacă foarte mult timp în grădină, mai ales acum, când timpul pare să nu mai fie suficient pentru toate activitățile zilnice, motiv pentru care căutăm cele mai avantajoase soluții pentru a avea o grădină frumoasă, dar ușor de întreținut. Soluția constă în alegerile potrivite pe care să le facem atunci când vine vorba de amenajarea grădinii noastre.
Pentru a realiza o astfel de grădină, care să ne dea cât mai puține bătăi de cap ulterior, trebuie mai întâi să curățăm solul de rădăcinile existente și de buruieni, prin ierbicidare totală, pentru a preveni contaminarea plantărilor pe care le vom executa pentru amenajare. De asemenea, în lupta inițială pentru combaterea plantelor dăunătoare, putem să ne ajutăm de foliile și membranele textile antiburuieni, care permit o plantare controlată și ordonată a materialului dendrologic ales. Între plante, folia se poate acoperi cu mulci lemnos de diferite culori, foarte atractiv din punct de vedere estetic. O altă variantă mai costisitoare, dar și mult mai rezistentă în timp, este folosirea pietrei decorative de granulație variată, ovală sau în colțuri, cu cromatică bogată, funcție de materialul din care este prelucrată (marmură, granit, piatră de râu etc.) Utilizând astfel de procedee de plantare vom obține nu doar o grădină lipsită de buruieni, dar și o amenajare exterioară cu un design agreabil.
Un alt aspect deosebit de important, de care trebuie să ținem seama încă din stadiul inițial al configurării grădinii și care ne va face viața mult mai frumoasă, ulterior, este realizarea unui sistem de irigare automat, adaptat în funcție de fiecare zonă de vegetație în parte cu aspersoare cu înălțime, rază și deschidere reglabile sau cu furtune picurătoare. Indiferent de programul de lucru, de lipsa de timp sau disponibilitatea noastră, grădina își va primi zilnic porția de apă necesară pentru a ne întâmpina mereu veselă și colorată.
Și dacă tot am pomenit de acest aspect, pentru un decor colorat și dinamic pe tot parcursul anului este recomandat să alegem plante perene cu o cromatică variată, fie prin frunze, fie prin flori care înfloresc în perioade diferite, asigurându-ne astfel că vom avea o grădină frumoasă în toate anotimpurile. De ce plante perene în mod special? Pentru că, odată sădite, ne vor bucura an de an, fără a mai fi necesare plantări ulterioare decât pentru înlocuirea exemplarelor bolnave sau moarte.
Din categoria plantelor perene fac parte bulbii (ghiocei, lalele, zambile, narcise, muscari) care ne vor oferi încântare imediat după topirea ultimelor zăpezi, ierburi decorative și o multitudine de soiuri de flori de câmp și de grădină (căldărușe, maci, bujori, iriși, margarete, crizanteme), plante aromate și medicinale (mentă, cimbrișor, salvie, coada șoricelului, levănțică), arbuști decorativi, cu sau fără flori, de înălțimi diferite (hortensii, azalee, weigela, magnolii, călin, forsitia). Tot perene sunt și majoritatea plantelor cățărătoare (glicina, lonicera, vița sălbatică, iedera, clematitele), de asemenea și trandafirii sau coniferele, care necesită un minim de îngrijire săptămânală, exceptând perioada de primăvară timpurie, când întreaga grădină va avea nevoie de lucrări de ieșire de la iernat.
Exemplele pot continua, diversitatea mare a soiurilor perene permițând amenajarea cât mai originală a grădinilor noastre doar cu plante pe care să le avem ani la rând, fără a fi necesară replantarea lor anuală. În ceea ce privește categoriile de plante perene pentru care optăm, este important să studiem caracteristicile naturale ale mediului din grădina noastră: sol, umiditate, perioadele de umbrire versus zonele cu soare permanent, direcția și intensitatea vânturilor etc. Funcție de informațiile pe care le adunăm, alegerea materialului dendrologic cel mai potrivit condițiilor existente va fi mai ușoară, investiția noastră inițială fiind protejată a la long. Oricât de mult ne-am dori o anumită plantă în grădină, dacă nu îi putem oferi în mod firesc condițiile de mediu de care are nevoie pentru buna ei dezvoltare, recomandarea noastră este să optăm pentru planta perenă cea mai asemănătoare din punct de vedere estetic, dar potrivită mediului din curtea noastră.
Nu trebuie pierdute din vedere nici zonele acoperite de gazon, rulouri sau însămânțat, covorul verde pe care picioarele noastre se vor simți mereu răsfățate în sezonul cald, dar de a cărui poftă de viață ne vom bucura chiar și în sezonul rece, gazonul menținându-și cromatica pe tot parcursul anului. Cu toate că pare greu de întreținut, operațiunile necesare pentru menținerea gazonului în stare bună sunt relativ simplu de efectuat chiar de noi, în lipsa timpului, pentru aceasta existând și o multitudine de firme specializate. Periodicitatea tunsorilor este, în anumite perioade, de maxim o dată pe săptămână, primăvara fiind necesare câteva operațiuni suplimentare, după ieșirea din sezonul rece (scarificare, curățare de buruieni, rădăcini, ierbicidare suplimentară și fertilizare).
O alternanță echilibrată și armonioasă în amenajarea grădinii între zonele cu gazon, terase și alei cu pavaj, pietriș sau dale, și straturile ordonate cu arbori, arbuști și flori perene, în combinație foioase cu conifere, este rețeta perfectă pentru grădina pe care ne-o dorim: vie și colorată tot timpul anului, dinamică și energică, funcțională și eficientă. Există multe așa-zise “trucuri” care ne pot ajuta să avem grădina mult dorită, fără să investim foarte mult timp în îngrijirea ei zilnică. Sperăm că informațiile din acest articol v-au fost de ajutor pentru a vă transforma curtea într-o adevărată oază de liniște și relaxare. Pentru mai multe informații despre amenajarea grădinilor, urmăriți secțiunea noastră de blog, Amenajări exterioare.
Sfatul nostru de final – “Less is more”! 😉
Articolul a fost preluat de pe site-ul Acolada Design!
0 comments