28
Jul

Curtea, între funcțional și estetic

Pentru interiorul caselor noastre ni se pare evident să apelăm la serviciile unui designer de interior. Un bun funcțional, îmbrăcat într-un design pe sufletul nostru și cu încadrare în bugetul alocat sunt condiții esențiale de îndeplinit pentru orice amenajare interioară. Ce ne facem, însă, când vine vorba de exteriorul casei? Nu ar trebui să plecăm de la aceleași cerințe?

Dacă la interior este posibil să fim mai informați despre provocările peste care putem da de-a lungul unei amenajări, atunci când ne referim amenajarea unui teren, problematica este mult mai variată și specializată. Drenuri pentru a evita infiltrațiile sau alunecările de teren, crearea de pante și cămine pentru scurgerea dirijată și colectarea apelor de ploaie, sistematizarea pe verticală a terenului în cazul diferențelor de nivel, alegerea vegetației care să îndeplinească multiple condiții de mediu, de înălțime, estetice, dar și financiare, luarea în calcul a posibilităților de stabilizare a terenului, irigare automatizată, iluminat funcțional, dar și ambiental, împărțirea terenului în zone de interes și dimensionarea corectă a acestora, stabilirea circulațiilor și multe-multe alte aspecte de care trebuie ținut cont înainte de a ne apuca de orice acțiuni la exteriorul casei noastre.

Pentru exemplificarea modului de lucru în cazul unui proiect de amenajare exterioară, am ales să vă prezentăm situația concretă a unei proprietăți formate dintr-o curte în suprafață aproximativă de 1500 mp, pe care erau deja amplasate două construcții cu funcțiuni diferite: clădirea mai mare gândită ca pensiune, iar casa mai mică, locuință privată pentru proprietari. Poziționarea acestora în colțurile opuse ale parcelei de teren a necesitat o atentă analiză funcțională a terenului rămas, astfel încât să poată fi satisfăcute toate nevoile și cerințele celor două zone de interes, destul de diferite.

În urma discuțiilor cu proprietarul, s-a decis separarea pe cât posibil a funcțiunilor părții semipublice, unde se află pensiunea, de cele private, aferente locuirii permanente. Soluția prin care să se poată răspunde pozitiv cerințelor formulate a fost amenajarea unei parcări în imediata apropiere a pensiunii, optimizată maxim ca și număr de locuri, cu alei de acces pietonal către terasa pentru clienți. În ceea ce privește zona privată s-a optat, însă, pentru păstrarea cât mai mult posibil a intimității, prin înconjurarea cu spații verzi și zone de relaxare a casei de locuit. Astfel, s-a creat o zonă de foișor, unde familia proprietarului să se poată reuni în zilele călduroase, și un miniparc cu fântână arteziană și alei șerpuite printre straturile de flori. Direcția de design aleasă pentru amenajarea peisagistă a grădinii este de inspirație clasică, cu accente romantice, atât prin cromatică, cât și prin tipurile de vegetație și elementele decorative alese.

Provocarea cea mai mare a proiectului a fost captarea și scurgerea apelor pluviale, precum și sistematizarea pe verticală a terenului, cu grad de complexitate și dificultate ridicat din cauza pantei cu o diferență de nivel de aproximativ 2 metri. Soluția funcțională aleasă, respectiv realizarea unor terase ușor înclinate, pentru scurgerea firească a apelor pluviale, poziționate la înălțimi diferite și legate între ele prin trepte care nu separă complet zonele, are și rol estetic prin dinamica zonelor amenajate.

Iluminatul este un detaliu deosebit de important pentru orice amenajare exterioară, atât din punct de vedere practic, pentru asigurarea vizibilității fiecărei zone de interes pe timp de noapte, cât și din punct de vedere estetic, prin efectul pe care îl produce la nivel de ambient creat. Frumusețea naturală a oricărei grădini trebuie pusă în valoare atât în timpul zilei, în lumina puternică a soarelui, cât și odată cu lăsarea serii, prin iluminat suplimentar, cu alimentare electrică sau cu încărcare solară.

În concluzie, recomandarea noastră este să nu neglijați spațiul exterior al casei voastre și să-i acordați o la fel de mare atenție ca și în cazul interiorului, apelând la firme specializate atât pe parte de arhitectură și design, cât și pentru implementarea proiectului realizat.

Articolul a fost preluat de pe site-ul Acolada Design!