Eroarea vizuală a spațiilor
În perioadele de creștere a ofertei imobiliare, fiecare proprietar (persoană fizică sau juridică) vrea să creeze anumite avantaje proprietății lui, pentru a fi mai atractivă decât altele similare. Din păcate, vedem folosite, din ce în ce mai des, diverse tehnici care au rol de a duce în eroare vizual potențialii clienți, creând de multe ori false impresii de spațialitate. În special persoanelor care nu au niciun fel de pregătire în domeniul construcțiilor și al amenajărilor interioare le este foarte greu să estimeze potențialul unui apartament doar din vizualizarea unei simple schițe sau, din contră, să se ferească de capcanele de compartimentare sau pur funcționale ale acelui spațiu.
Fiecare viitor cumpărător ar trebui să plece pe drumul căutării casei de vis doar după o prealabilă informare despre modelele de apartamente existente pe piață, compartimentări funcționale versus spații cu dimensiuni improprii sau despre metodele prin care un spațiu poate părea mai mare și mai încăpător decât este de fapt.
Orice spațiu gol sau sumar mobilat pare mult mai mare decât unul de dimensiuni identice, dar mobilat integral. Chiar dacă există planuri 2D în care sunt amplasate o canapea, două fotolii și un loc de luat masa, acest desen simplu, nerealizat la scară și fără cote de gabarit, nu garantează că se poate și implementa, în mod funcțional și realist. Suprafața utilă nu spune totul despre o încăpere. Chiar dacă pe proiect este prevazut un spațiu de 25 mp, destul de generos pentru living, doar acest detaliu necorelat cu forma încăperii, dimensiunile ei, poziționarea ferestrelor și a ușii/ușilor nu este suficient pentru a trage o concluzie pertinentă despre funcționalitatea lui. O cameră lungă și îngustă, de exemplu, chiar dacă are o suprafață mare, va fi dificil de amenajat astfel încât să acopere toate nevoile practice conform destinației încăperii. De asemenea, o cameră cu prea multe căi de acces nu va putea fi mobilată într-un mod prea variat și nici conform dorințelor proprietarului.
Astfel, este suficient să facem un exercițiu de imaginație și să creăm o încăpere în care pe un perete poziționăm o fereastră și accesul pe balcon, pe alt perete încadrăm o ușă spre hol și încă una spre bucătărie, pentru a constata cu ușurință că spațiul util și suprafața reală de mobilare se reduc considerabil, din cauza culoarelor de circulație care trebuie respectate obligatoriu.
Atunci când în prezentarea proiectelor lipsesc planșele cotate, ajungem să ne uităm, de fapt, doar la niște fotografii cu încăperi gata mobilate, care ne fac să ne imaginăm că în acele spații ne vom putea trăi viața confortabil și funcțional.
Puțini viitori cumpărători știu că într-o bucătărie lungă de 4 m și lată de 2 m nu vor putea crea un loc de luat masa în mod frecvent pentru 3 persoane. El ar putea fi utilizat ocazional, doar, deoarece ce-a de-a treia persoană așezată la masă ar obtura complet spațiul de trecere prin bucătărie. La fel cum un hol cu o lățime de 1,2 m va face foarte dificilă amplasarea unui cuier, iar amenajarea unui spațiu de depozitare închis, aproape imposibilă.
Deoarece bucătăria este unul dintre cele mai utilizate spații dintr-o locuință, cu majore nevoi funcționale, aici se întâlnesc și multe dintre situațiile neplăcute în care, după achiziționare, beneficiarul realizează imposibilitatea amenajării dorite de el. Amplasarea doar în poziția standard a lavoarului, plitei și frigiderului, așa cum a fost gândită în proiect, imposibilitatea poziționării unui cuptor la semiînălțime sau a unui frigider side-by-side, lipsa sau dimensiunile extrem de reduse a unui spațiu de lucru, între chiuveta și plită sunt doar câteva dintre neplăcutele “cadouri” ale unor astfel de locuințe.
O altă adevarată capcană a prezentărilor orientative de amenajare a unui spațiu este livingul de aproximativ 20 mp, în care sunt amplasate două canapele și un loc de luat masa pentru șase persoane. Realist, o astfel de amenajare este destul de utopică, în condiții normale de utilizare zilnică. Este foarte posibil ca acele piese de mobilier să fi fost subdimensionate, real nefiind propice folosirii lor casnice, sau ca ele, dacă sunt cumpărate de dimensiuni standard, să facă improprie circulația prin încăpere, din cauza gabaritului depășit în cazul de față.
În aceeași poveste se găsesc și băile sau dormitoarele în care sunt amplasate într-o simplă imagine fără cote de gabarit lavoarul, cada, mașina de spălat rufe, vasul wc, respectiv patul, dressingul, comoda și noptierele. Beneficiarul nu va putea ști exact ce spațiu va rămâne între toate piesele de mobilier enumerate, astfel încât funcționalul lor să rămână eficient.
Exemplele extreme menționate mai sus sunt, din păcate, extrase din proiecte care sunt autorizate și locuite în prezent, ai căror beneficiari au apelat la serviciile noastre de design interior, expres pentru a-i ajuta să obțină un funcțional cât mai practic și eficient. Desigur, nu toți vânzătorii și dezvoltatorii aplică aceste tehnici de vânzare, dar merită să fim cu toții niște cumpărători informați, cu temele făcute, mai ales atunci când urmează să plătim pentru aceste locuințe următorii 30 ani.
Puteți înlocui căutările prelungite petrecute pe internet cu o oră – două de consultanță cu un arhitect sau designer de interior, împreună cu care veți identifica nevoile reale ale familiei voastre și veți conștientiza avantajele și dezavantajele fiecărui spațiu care este de interes pentru achiziție.
Dezvoltatorii complexelor rezidențiale de amploare știu cât de importantă este realizarea unor proiecte 3D cu propuneri realiste de amenajare pentru fiecare model de apartament pe care îl construiesc. Unii dintre ei optează pentru implementarea acestor variante de mobilare, realizând diverse showroomuri de prezentare, tocmai pentru ca viitorii cumpărători să poată lua cele mai bune decizii, în cunoștință de cauză, testând prin propriile simțuri spațiul real al apartamentelor, corelat cu gabaritul pieselor de mobilier existente într-o familie.
Nu uitați, achiziționarea unei case prin credit bancar poate fi, posibil, o alegere pentru toată viața! Merită să nu vă grăbiți…
Articolul a fost preluat de pe site-ul Acolada Design!
0 comments