Casa Putna

Casa Putna

CategorieProiect Arhitectură
DestinațieRezidențial, Unifamilial
Suprafață183 mp
Anul2019

Proiect în stil neoromânesc, o îmbinare a tradiției cu tendințele contemporane

Un teren plan, de formă pătrată și dimensiuni echilibrate, o familie tânără cu doi copii de vârstă școlară și un vis frumos, de a se simți mereu în mijlocul naturii, inundați pe tot parcursul zilei de razele soarelui. Proiectul realizat devine, astfel, o transpunere funcțională și estetică a dorințelor și nevoilor reale ale beneficiarilor, într-o interpretare arhitecturală modernă a specificului contemporan românesc.
Locuința a fost concepută pe un singur nivel, cu suprafețe vitrate generoase în zona de zi, într-un joc de intercalări vizuale ale spațiului interior cu terasa exterioară, și acces direct spre grădină, răspunzând astfel solicitărilor de bază ale familiei beneficiare.
Accesul în locuință, amplasat central, este protejat și semnalat pe fațada principală prin jardiniere cu vegetație cățărătoare și elemente decorative minimaliste, care se regăsesc și pe alte două laturi ale casei, fiind folosite la închiderea terasei și delimitarea vizuală a accesului secundar.
Arhitectura gândită în folosul utilizatorilor nu poate fi concepută decât de la interior la exterior, prioritară fiind optimizarea unui funcțional adaptat specificului fiecărei familii, potrivit activităților cotidiene și hobby-urilor acestora, și, de ce nu, transformând chiar în realitate visul care a stat la baza proiectului. Forma exterioară are rolul de a îmbrăca armonios compartimentarea interioară în elemente arhitecturale și detalii decorative, cu ajutorul cărora întregul ansamblu să dobândească personalitatea arhitectului, combinată cu unicitatea beneficiarilor.

Casă unifamilială, pe un singur nivel, în suprafață utilă de 183 m.p.

Nevoile de locuire moderne au generat un concept de compartimentare a locuinței în două zone principale de interes, denumite generic de zi și de noapte, dispuse aproape simetric față de axul central al casei, complet delimitate și independente ca utilitate practică.
Funcționalul astfel realizat ne invită din holul de primire spre oricare dintre cele două zone de referință, habitatul interior fiind separat de accesul frontal prin acest vestibul tampon. Circulația principală a utilizatorilor prin casă este restrânsă strict în zona centrală, astfel încât toate funcțiunile să rămână unitare, fără a fi necesară traversarea lor inutilă.
Compartimentarea interioară este rezultatul analizei reale a activităților cotidiene ale beneficiarilor, incluzând atât spații tehnice și de depozitare generoase, pentru alimente, îmbrăcăminte și lenjerie, băi, spălătorie, camera centralei și magazie pentru aparatură și unelte, cât și încăperi destinate fie petrecerii timpului în comun cu familia și prietenii, fie relaxării și studiului în dormitoare individuale. Locul de luat masa și camera de zi au devenit spațiul cel mai privilegiat al casei, putând fi extinse în sezonul cald afară, terasa generoasă, cu acces direct, fiind special concepută în acest sens.

Contactează-ne