Teren de vis și casă de coșmar
V-ați pus vreodată întrebarea “Cum ar trebui să fie terenul potrivit pentru a-mi construi casa pe el?”
Majoritatea celor care se gândesc să-și facă o casă pleacă de la alegerea cartierului în care și-ar dori să locuiască, apoi încep să-și imagineze casa în sine, culoarea ei, poate parțial interiorul, chiar și emoțiile pe care le vor trăi acolo, aproape orice, mai puțin terenul în sine. Da! Ați auzit bine!
Detalii precum ar fi forma, mărimea terenului, deschiderea la stradă, accesul, panta, poziționarea față de răsărit și apus, vecinățile sau existența facilităților (apă, gaz, curent electric, drum amenajat), sunt exact acele puncte esențiale de bifat în alegerea terenului în care urmează să investești sume deloc de neglijat. Și tocmai aceste detalii sunt de prea multe ori neglijate sau tratate superficial.
Un teren, care inițial pare un chilipir de nerefuzat, poate deveni, în foarte scurt timp, coșmarul vieții voastre. Cel mai trist moment este cel de la final, când trăgând linia realizați că, de banii pe care i-ați cheltuit pentru a putea construi și locui pe acel teren, v-ați fi permis poate un altul, pe care l-ați catalogat, în trecut, ca fiind “prea scump”. Poate părea exagerată această afirmație, dar, din păcate, este foarte adevărată. Cum? Simplu. Făcând câteva calcule matematice, adunând toate costurile suplimentare, generate de lipsurile terenului ales, la prețul total pe care l-ați plătit pentru achiziționarea lui și împărțind la suprafața existentă. Așa veți afla ce teren ați fi putut cumpăra dacă ați fi fost atenți la ceea ce-l făcea să fie atât de “chilipir”.
PREȚ TOTAL CUMPĂRARE TEREN + CHELTUIELI SUPLIMENTARE = PREȚ TOTAL FINAL TEREN : SUPRAFAȚĂ m.p.= PREȚ FINAL m.p.
Ce face un teren să fie impropriu sau mai dificil construirii unei case?
- Forma improprie – în colțuri ascuțite sau prea îngustă, în formă de L sau neregulată, forma terenului poate face dificilă sau chiar imposibilă amplasarea și conceperea funcțională și estetică a unei case de locuit.
- Deschiderea prea mică la o cale de acces – cu toate că, inițial, poate părea un detaliu de neglijat, ulterior va deveni o problemă majoră de fiecare dată când nu veți putea intra, cu ușurință, în curte.
- Lipsa unei căi de acces modernizate – un acces impropriu va face ca valoarea proprietății să stagneze în timp sau chiar să-i scadă valoarea odată cu degradarea accesului.
- Lipsa unei analize a caracteristicilor geotehnice ale terenului – pot exista posibile alunecări de teren sau o structură a acestuia, care să necesite fundații costisitoare.
- Lipsa Certificatului de urbanism – coeficienții POT (procentul de ocupare a terenului) și CUT (coeficientul de utilizare a terenului) din Certificatul de urbanism pot limita proiectarea unei case, diminuând dimensiunile necesare sau dorite pentru locuire.
- Vecinătățile – un detaliu deloc de neglijat sunt vecinii unei proprietăți, astfel încât un bloc cu o înălțime mai mare decât cea a casei voastre, terasa zgomotoasă a unui restaurant sau profilul de activitate al halei existente lângă gardul vostru pot fi factori foarte deranjanți pentru o locuire confortabilă.
- Neracordarea terenului la utilități sau inexistența lor în apropiere – cheltuielile pe care le veți avea de făcut pentru a aduce pe proprietate apa curentă, canalizarea, electricitatea, gazul sau fibra optică pot fi uneori de aceeași valoare cu prețul unui teren “chilipir”, nemailuând în calcul și întârzierile de demarare a proiectului din cauza lipsei utilităților necesare pe perioada construcției casei.
În concluzie, sfatul nostru ar fi să faceți o mai bună analiză preț versus avantaje și dezavantaje atunci când vă hotărâți să achiziționați terenul casei la care visați și chiar să plătiți consultanță unor specialiști cu ajutorul cărora să luați cele mai bune decizii. Și asta nu înseamnă, neapărat, să vă bucurați de un preț mic la început, ci să gândiți pe termen lung, până la momentul finalizării casei.
“Care vor fi costurile finale? Ce trebuie să iau în calcul pentru bugetul total? Are acest teren mai multe avantaje decât dezavantaje?”
Articolul a fost preluat de pe site-ul Acolada Design!
0 comments